edvardrusjan

(6. 7. 1886 – 9. 1. 1911)

 

Francu Rusjanu, goriškemu Slovencu in Grazii Cabas, Furlanki iz Medeje, se je 6. julija leta 1886 rodil še en sin, ki sta ga krstila Edvard.

Za letalstvo, tedaj dokaj novo področje, se je navdušil pri prebiranju razne strokovne literature in to že samo dve leti po tem, ko sta brata Wright prvič poletela z motornim letalom.
Leta 1908 je komaj dvaindvajsetleten izdelal svoje prvo letalo. Narejeno je bilo iz bambusovih palic in lepenke. Poimenoval ga je »Papirnata vragolija«.

Že leto kasneje je izdelal svoje prvo motorno letalo, EDA I. To je bil 12 metrov dolg dvokrilec z osemmetrskim razponom kril. Z njo je naredil le nekaj krajših poletov nad Gorico. Sledilo je še več bolj ali manj uspešno izdelanih letal, ki jih je poimenoval EDA in dodal zaporedno številko izdelave. Med vsemi sta bili najuspešnejši EDA V in EDA VII. eda1
Seveda Edvard pri izdelovanju letal ni bil sam, pomagal mu je brat Josip. Skupaj sta jih načrtovala in izdelovala, platna za krila pa jima je šivala njuna sestra Luisa. In skupaj sta brata tudi letela.

Ker sta tako uspešno izdelovala letala, je na domačem dvorišču kmalu zmanjkalo prostora, zato sta delavnico preselila v halo v Mirnu. Edvard je prvič poletel pred publiko marca 1910 na tamkajšnji prvi letalski prireditvi.

Ta domača proizvodnja ni bila dobičkonosna in brata sta kmalu izpraznila vse družinske prihranke, zato sta morala poiskati nekoga, ki bi ju finančno podpiral. Edvard je spoznal zagrebškega poslovneža Mihajla Merčepa in tako sta se brata preselila v Zagreb z željo, da bi ustanovila tovarno za serijsko izdelavo in prodajo letal. Merčep in brata Rusjan so bili pripravljeni na letalsko turnejo po Balkanu. Po uspelem nastopu v Zagrebu so se odpravili v Beograd. Nastop naj bi bil 8. in 9. januarja leta 1911, vendar so bili pogoji neustrezni, saj je pihal močan veter. Ampak Edvard ni hotel razočarati publike, zato je kljub pregovarjanju poletel. Opravil je nekaj uspešnih poletov, vendar mu pri enem ni šlo vse kot bi moralo; veter mu je zlomil krilo in letalo je s pilotom vred strmoglavilo. Komaj 25-letni Edvard je tako končal svojo uspešno, vendar kratko letalsko kariero.

Več o Edvardu Rusjanu si lahko preberete na strani njegove nečakinje: http://www.edvard-rusjan.it

Fotografije Edvarda Rusjana in njegovih letal objavljene z dovoljenjem Grazie Rusjan.

 

 

eda_5_2